Wat is MediTruffel?

De officiële naam voor de MediTruffel is ‘Sclerotium’ (meervoud: ‘Sclerotia’). MediTruffel is een ‘bijproduct’ van de psychoactieve paddenstoel en bevat net als de paddenstoel de psychoactieve stoffen psilocybine en psilocine. Er zijn zo’n zes verschillende soorten. De hoeveelheid psychoactieve stof is per soort verschillend.

Psilocine en psilocibine zijn tryptamines met psychedelische effecten. In de natuur komen ze altijd samen voor hoewel psilocybine overheerst.

Wanneer psilocybine wordt ingenomen, wordt het omgezet in psilocine, dat vervolgens inwerkt op serotonine receptoren in de hersenen. Psilocine is structureel gelijk aan serotonine (5-HT) en heeft geen significant effect op de dopamine receptoren. Psilocine is dan ook niet verslavend.

psilocybine structure

Op de plek waar paddenstoelen groeien bevindt zich in de grond een groot netwerk van mycelium. Dit mycelium is een schimmel met een witte, draderige stuctuur. Onder de juiste omstandigheden zal dit mycelium zorgen voor de groei van paddenstoelen. In wezen is de paddenstoel de vrucht van het mycelium.

Sommige soorten paddenstoelen produceren in dit mycelium truffels. Deze truffels zijn een compacte massa van verhard mycelium waarin voedsel en water is opgeslagen dat gebruikt wordt als de groeiomstandigheden niet optimaal zijn.meditruffel afbeelding

MediTruffel bestaat, na de oogst, voor ongeveer 50% uit water. Na het drogen van MediTruffel houdt u dus ongeveer de helft van het oorspronkelijke gewicht over. Dit verschilt overigens per soort en welke manier van kweken wordt gebruikt.

Niet geheel toevallig ziet MediTruffel er ook een beetje uit als de ‘normale’ truffel die bekend is in de culinaire wereld. De smaak van MediTruffel wordt vaak omschreven als ‘walnoot-achtig’.

Comments are closed.